Soundpainting 02
Hej! Här bygger vi på kunskapen du fick genom förra inlägget.
Två nya tecken presenteras. Det första används för att skapa minnen och det andra för att ändra ton genom att gå upp/ner med hel- eller halvtonsteg.
Kolla på följande film och läs under för att veta mer:
Tecken till DU – LÅNG TON – VOLYM ÄNDRING och de tecken för att visa när man ska börja – PLAY – och avsluta – OFF har du redan koll på. Om inte, kolla på inlägget SOUNDPAINTING 01
Här är sekvensen DET ÄR (horisontel rörelse) – MINNE NR. 1 (peka på huvudet med ena handen och visa numret med den andra):
Med tecken DET ÄR (eng. THIS IS) drar du uppmärksamhet till ett speciell materiel du vill använda på något sätt. Man kan exempelvis koppla det till tecken för MINNE (eng. MEMORY) och sätta en siffra på minnen (minne nummer 1, minner nummer 2 osv).
När du har skapat ett minne utifrån något du tyckte lät/såg intressant ut kan du använda detta material senare i din komposition! Då är det bara att visa tecken till MINNE och identifiera vilket numer det gäller (man kan ha flera minnen under en komposition – men det kan vara en utmaning att hålla på flera minnen under en lång framträdande!).
Så här visar du MINNE NR. 1 – SPELA:
Då kommer du direkt tillbaka till det materialet du sparade innan genom att visa DET ÄR – MINNE NR. 1!
Det finns flera sätt man kan ändra vad som händer genom en soundpainting. Vi har kollat redan på volym ändringar. Man kan också ändra själva tonerna (pitch) genom att använda tecken PITCH UPP/NER. Då kan du börja jobba mer melodiskt.
Du visar den bak delen av dina fingrar till gruppen och ge ett steg fram med dem (som du skulle göra med tecken SPELA – eng. PLAY).
Så här ser det ut PITCH NER – ”PLAY”PITCH UPP – ”PLAY”;
Samarbetar du med en stor grupp då kan du också visa PITCH UPP till en del av gruppen (t.ex. med höger hand) och PITCH NER till den andra delen (t.ex. med vänster hand). Då ska du få ännu mer intressanta variationer!