Att lära känna nya elever – klassundervisning

Att lära känna nya elever – klassundervisning

Att lära känna nya elever kan vara en utmaning. Det tar tid, speciellt när man har många klasser att undervisa.

En viktigt aspekt som musiklärare behöver ha koll på är elevernas intressen. Undervisningen fungerar ofta mycket bättre när innehållet är i resonans med elevernas intresse. Här delar jag med mig av en låt och pedagogisk material som jag skapade när jag började jobba på två olika skolor med båda låg- och mellanstadiet elever.

Låtens/uppgiftens primära syftet är att komma nära elevernas intressen genom att fråga dem att göra en lista det dem tycker om och skriva några exempel på en tabell. Men bortom detta kan man använda sig av låten på många olika musikaliska-pedagogiska sätt (t.ex. genom träna på rytm, melodispel, introducera musik-teoretiska aspekter osv).

Låten finns på youtube: https://youtu.be/fb611vzmYN8. På videon har jag inte sjungit texten. Men man kan kolla på bilderna och dokument länkat längst ner för att bekanta sig med hur melodin och text hänger ihop. Jag använde mig av Chromes Musiclab som verktyg för att skriva musiken och jobba med eleverna. Tonerna med text ser så här ut:

Uppgiftens material kan man hitta på ett Google dokument: https://drive.google.com/file/d/1W8S4JjQ9Qxkoet6DjtQI56dPcVwQ5rAw/view?usp=sharing

Det finns också lite material på en Google presentation: https://docs.google.com/presentation/d/1lVutgtXsCaAMbOlbzrS7t-WNJ04SOWn8V69nXR_OFLE/edit

Ha det så trevligt!

Bruno.

Comments are closed.